Свят вечір або Багата кутя (відео)

Сьогодні Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначає Святвечір, або Багату кутю. Цього дня завершується Пилипівський або Різдвяний піст. Як харків’яни готуються до свята народження Спасителя.

 

За народними повір’ями, на столі має бути дванадцять пісних страв на честь дванадцяти апостолів. Але їсти треба починати лише з неї – господиня різдвяного столу – святкова Кутя. Скіль б рецептів не зберігала історія, у кожної жінки знайдеться свій – улюблений. Крім смакової ознаки кожен компонент Куті має своє значення. Зокрема, мед вважають символом здоров’я та злагоди. А мак символізує добробут. Єдине в чому єдині усі жінки, з якими сьогодні спілкувалися журналісти ОТБ-новин, готувати різдвяні страви варто лише з гарними думками.

Дар’я, харків’янка

Вариться перловка, замачивается сначала с утра, потом перемешивается с медом, добавляется мак. Потом украшается цукатами, орехами, тут кто как хочет добавляет и украшает.

Єкатерина, харків’янка

У нас кутя была рисовая, варили мамы, бабушки, с орехами и с изюмом. Все такое сладкое. Носили соседям, угощали, а нам давали конфеты и мандарины.

Харків’янка Анна Михайлова сьогодні зранку біля плити. Грибні, рибні наїдки, салати і всілякі смаколики – до вечора треба встигнути все. Кутю цього року готує за спрощеним рецептом – рис, мед і сухофрукти. Каже, було б більше часу – помудрила б з улюбленим рецептом.

Анна Михайлова, харків’янка

Самая вкусная кутя, которую я пробовала из пшеницы. С замочеными зернами мака, мед , сухофрукты, хочу попробовать сделать такую.

Що до самого свята Різдва, Анна вважає, його суто родинним. Тому щороку збирає усіх домашніх за великим і смачним столом. І звісно чекає в гості хрещеників.

Анна Михайлова, харків’янка

Вообще-то мы традицию празднования рождества. У нас тоже так должно быть.

Оксана Бабич, Анастасія Горєлкіна

httpv://youtu.be/U4fDUG9wULU