На Харківщині завершують збирання цукрових буряків (відео)

Харківщина буде з цукром. Попри дещо нижчий врожай цукрових буряків, кажуть цукровари,  виробництво солодкого піску на цукрових заводах Харківщини очікується на рівні до 125-ти тис. т при Це при тому, що річна потреба регіону – до 110 тис. т

буояк і цукор

Заразв полі лишається чимала кількість вирощеного врожаю цукрових буряків. Корені викопують за допомогою сучасної техніки. І за хорошої погоди комбайн прибирає 20-22 га буряків за добу. Після дощів збирання дещо уповільнилося, бо по мокрому чорнозему працювати важче.

Віктор Рибак, заступник директора ПП “Цукровик-Агро”

Коли завершиться – не будем загадувать. Ви самі бачите, хоч техніка нова, сучасна, але має свойство ламатися.В цьому році врожай від 450-500 ц/га. Як брати в прошлому році, то дещо гірше. Літом не було дощу.

Наразі у полі лежать цілі гори викопаного буряку, і його постійно вивозять.

Світлана Маренич, кореспондент Новин “Сьогодення”

У радянські часи викопані буряки зберігали на бурякопунктах з листопаду по лютий, – кажуть фахівці. А зараз буряки зберігаються в полі та подаються прямо на сплавний майданчик цукрового заводу.

Із поля цукрові буряки перевозять на завод, де їх миють, а потім подрібнюють. Бурякову стружку подають у дифузні апарати. Весь технологічний процес переробки сировини відстежується за допомогою комп’ютерів

Світлана Плєхова, головний технолог ПП “Цукровик – Агро”

При певних температурах відбувається екстракція, тобто сахароза із стружки переходить у воду, і отримуємо дифузний сік, який направляємо на станцію дефекосептурації, де за допомогою вапняного молока проводимо його очистку.

Речовина, яку можна побачити ще до виготовлення білого рафінованого піску, дещо нагадує коричневий цукор. Проте технологи говорять, що до його отримання має пройти низка хімічних процесів.

Світлана Плєхова, головний технолог ПП “Цукровик – Агро”

Це не коричневий цукор. Це цукор, який складається з цукру і міжкристалічного розчину. Міжкристалічний розчин насиченої сахарози, з якого кристали виростають. Стають більшими, зненасичують міжкристалічний розчин. Потім ми цукор відділяємо, а міжкристалічний розчин повертаємо на уварювання, коричневий цукор щоб був.

На сучасних апаратах кристали висушуються, і вже готовий цукор іде в фасувальний цех. Оновлення обладнання на цукрових заводах Харківщини дозволяє зменшити енергозатрати, – говорять в асоціації “Харківцукор”.

Юрій Ільченко, гендиректор Асоціації “Харківцукор”

В них було центрифуг в минулому році 8 старих ще. Купили 2 французькі центрифуги, які працюють. Отепер енергетика: 8 крутиться чи 2? Економічно все направлено на те, щоб знизилася вартість витрат на переробку цукрового буряка.

Модернізація виробництва ще дозволяє виробляти більш якісний цукор 2-ї категорії,- розповіло керівництво заводу. Його закуповують не лише в Україні, а й за кордоном. Втім, цьогоріч оптові ціни на цукор знизилися, – говорять на заводі.

Олег Шандиба, директор ПП “Цукровик-Агро”

На сьогодні ціна оптова до 12 гривень- 11 гривень. Хотілось би – по енергозатратам, газу. В тому році світова ціна була вища, ми в тому році експортували цукор за кордон. Наш цукор у Грецію, Індокитай і одну африканську країну.

Нині в області збирання цукровоих буряків наближається до завершення, і над їх переробкою працює 6 цукрових заводів, – повідомили в департаменті агропромислового розвитку.

Олександр Нездюр, директор обл. департаменту агропромислового розвитку 

Необходимо, чтобы на все эти 6 заводов в области было для переработки сырья 700 тысяч. Сегодня у нас в области есть 705 тысяч- мы собрали. 30% уборки- то, что мы не убрали.

Виробити готової продукції- цукру – цього сезону очікується на рівні 120-125 тис. т, – розповіли в департаменті. А цього достатньо, аби не тільки задовільнити потреби області, а й експортувати.

Світлана Маренич