Обережно: ботулізм. Як уберегти себе від цієї недуги

Обережно: ботулізм. В Україні зареєстровано три смерті від цієї недуги. Як повідомили в обласному лабораторному центрі, цього року на Харківщині ботулізм не зареєстрований. Однак ризик захворіти є, бо неякісні продукти, в яких може бути збудник ботулізму, все ще можна побачити на стихійних ринках та навіть у магазинах.

ботулизм

 

 

Сьогодні в Харкові можна побачити на стихійних ринках і консерви домашнього приготування, і в’ялену рибу.  Здалеку помітивши телекамеру, торгівці намагаються сховати свій крам. Попри те, що продаж іде із землі, продавці намагаються довести, що їхня діяльність законна, дозвіл від районної влади є, і продукція перевірена.

Проверяют, конечно. Но я не гарантирую, что каждый день. Но если человек приехал, как я, раз в месяц копейку до пенсии, то извините, что меня снимать?

Чи достатньо добре стерилізована консервація з овочів та фруктів, якої чимало на неорганізованому для торгівлі ринку, у торгівців власні аргументи.

Но если она на солнце не вздувает – ни одна банка не вздутая.

Тим часом далеко не всі харків’яни та й гості міста поспішають купити саме тут сушену рибу та консерви. Житель Запоріжжя, де п’ятеро захворілих на ботулізм потрапили до реанімації, Павло каже, що змалечку його привчали бути обережним при купівлі риби та м’яса, особливо влітку. Та й життєві приклади є, пов’язані з ботулізмом, розповів Павло.

Павло, житель Запоріжжя

Хороший товарищ был, заболел ботулизмом, еле в скорую отвезли, именно еле-еле доехал. Лично я покупаю рыбу в магазинах.

Тим часом те, що в рибі чи то консервах є ботулотоксини, не можна визначити на око, кажуть в обласному лабораторному центрі. Бо отрута не має ні кольору, ні запаху. Ні в якому разі не можна їсти продукти із бомбажних, чи то роздутих банок. Від ботулізму вже загинули три чоловіки у Києві, Сумах та Горішніх Плавнях, повідомляють інформагенції. У двох випадках встановлено, що загиблі труїлися в’яленою рибою з супермаркетів. Більше за все випадків отруєння попередніми роками на Харківщині реєстрували після вживання риби, сушеної в домашніх умовах.

Неля Новіцька. зав.відділення ДУ ХОЛЦ МОЗ України

Пару випадків було щодо виникнення захворювання із вживанням вїжу риби, купленої в торговій мережі. І декілька випадків із вживанням тушкованого м”яса і консервованих домашніх грибів.

Стосовно консервів з продукцією рослинного походження, то перед приготуванням їх треба ретельно мити, кажуть фахівці. А ще – дотримуватися правил термічної обробки. Оскільки паличка ботулізму гине при температурі 90 градусів протягом 30-ти хвилин. У лабораторному центрі повідомили про такі неспецифічні симптоми захворювання, зокрема, запаморочення, слабкість та блювота, однак їх може й не бути. Специфічні симптоми виявляються з боку органів зору, говорять лікарі.

Неля Новіцька, зав. відділення ДУ ХОЛЦ МОЗ України

Вони виражаються в порушеннях зору, виражаються через двоїння, сітку в очах. Може бути першіння в горлі, порушення ковтання, гугнявість, осиплість голосу. Це симптоми, які специфічні для ботулізму.

При виявленні симптомів слід відразу ж викликати лікаря, наголошують фахівці. Однак коли бригада швидкої допомоги не може приїхати швидко, до її прибуття треба зробити хворому промивання шлунку, дати активоване вугілля, ентеросгель, аби запобігти всмоктуванню отрути кишківником в організм, кров людини. Як визнали у Міністерстві охорони здоров’я, сьогодні в країні немає препаратів для специфічного лікування ботулізму.

 

Світлана Маренич