На висоті ім. маршала Конєва відзначили День перемоги

Вшановували пам’ять загиблих у Другій Світовій Війні і на Меморіальному комплексі “Висота ім. маршала Конєва”. Саме звідси у 1943-му році почалось визволення Харкова від німецько – фашиських загарбників. А вже через 2 роки найстрашніша війна в історії людства, що забрала життя понад 60-ти мільонів людей, закінчилися перемогою.

висота конева1

Андрій Бистрицький був мобілізований до лав Радянської Армії у травні 1943-го року, був учасником Львівсько – Сандомирської операції та боїв на території Польші, форсував Одер, Ельбу та Нейсе. Брав участь у штурмі Берліну. Визволяв Прагу, і саме там дізнався про перемогу над загарбниками.

Андрій Бистрицький, ветеран II Світової війни

Взяли Берлин и Вернулись на Прагу, потому что у нас был договор освободить Прагу, и там кончилась война. Часов в восемь, часов в двенадцать нам об’явили об этом

На Меморіалі люди з усіх куточків області збираються з самого ранку. Приносять квіти, приводять дітей. Ця сім’я щороку вшановує пам’ять тих хто віддав життя за майбутнє без війни. Серед їхніх предків також є учасники II Світової.

Євген Зубарєв

У нас участвовал дедушка на войне. Он был в армии. У Рокосовского они служили. У него было 2 ранения и в 44-м году он погиб.

Чоловік з малечку навчає історії і власного сина та прагне, щоб хлопчик знав, якою ціною дісталася його прадіду ця перемога.

 

Нині в живих безпосередніх учасників страшних подій понад 70-річної давнини залишилось зовсім мало. Та кількість тих, кому потрібна увага і підтримка держави не меншає.

Юлія Світлична, голова ХОДА

Ми, звичайно, надаємо всяліку увагу і ветеранам II Світової війни і воїнам АТО, включаючи соціальні і обласні програми, які надають змогу закупки і доступного житла і матеріальної допомоги і допомоги на оздоровлення.

Після урочистої частини та покладання квітів люди, попри напрочуд прохолодну і вітряну для цієї пори погоду, розходитись не поспішали. Всі могли послухати концерт з фронтовими піснями, а для ветеранів було розгорнуто ще й польову кухню.

Юлія Котелевська