Більше молока та цукру – пріоритети аграрної галузі регіону

Більше корів та нарощування потужності цукрозаводів – про пріоритети розвитку аграрної галузі регіону звітують з обладміністрації. Чиновники обіцяють сприяння в залученні іноземних інвестиції, радять й аграріям не сидіти склавши руки. Передусім, йдеться, про вивчення успішного іноземного досвіду.

 

Як напоїти жителів Харківщини молоком місцевого виробництва – вчитимуться в іноземців. Зараз внутрішні потреби регіону в молочних продуктах аграрії задовольняють трохи більше як наполовину, дані з обладміністрації. Чиновники кажуть, без суттєвого нарощення поголів’я як у м’ясному, так і в молочному скотарстві не обійтися. Збираються переймати успішний закордонний досвід.

Віталій Алексейчук, заступник голови ХОДА

За зимовий період плануємо побувати в Ізраїлі, в Швеції, в інших країнах, де розвинуте це молочне скотарство. Сьогодні попрацювати там із фахівцями, залучити інвестиції в молочне скотарство, щоб ми дійсно задовольнили потреби населення.

На переконання чиновників, негаразди з нестачею молока, масла, сиру та яловичини можна побороти за рахунок будівництва великих сучасних комплексів для вирощування великої рогатої худоби. Щодо виробництва цукру, то цьогоріч аграрії зіткнулися з тим, що великий врожай цукросировини переробити вчасно заводи не в змозі. Надалі, каже віце-губернатор Віталій Алексейчук, необхідно збільшувати потужності цукрових заводів та розвивати вітчизняне насінництво. Бо цукровий буряк, вирощений із імпортного насіння, може зберігатися не більше чотирьох діб, а далі без переробки починає псуватися.

Віталій Алексейчук, заступник голови ХОДА

Якщо сьогодні говорити про Європу, то сьогодні там завод, який має найменшу потужність, це 12 тисяч переробки цукрового буряка на добу. Це найменше. А в нас найбільше – 5 тисяч.

Наразі, майже в усіх агрофірмах області цукровий буряк зібрали. До кінця цього тижня роботи будуть завершені, а цукрозаводи ще працюватимуть понад двадцять днів.

 

Світлана Маренич